ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ

0
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ

Οι αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη από τον Ιούνιο του 2018 !!!

Τέθηκαν σε ισχύ οι αλλαγές στο Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις 14 Ιουνίου 2018

Να επισημάνω ότι παρ’όλη τη φημολογία και τίς ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ο Νόμος Κατσέλη δεν πήρε παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πρώτη Κατοικία ονομάζεται η κύρια κατοικία ενός προσώπου όπου σε αυτή μπορεί να διαμείνει μόνιμα. Ένα πρόσωπο μπορεί να κατέχει πολλές κατοικίες (μονοκατοικίες ή διαμερίσματα) αλλά μόνο μία από αυτές μπορεί να δηλωθεί ως Πρώτη Κατοικία ή Κύρια Κατοικία
Παραμένει το όριο τής 31/12/2018.
Ο Νόμος βέβαια συνεχίζει και μετά, για όσους δεν έχουν πρώτη κατοικία.
Οι πιο σημαντικές αλλαγές στο Νόμο είναι

(α) Ο αιτών παραχωρεί στους πιστωτές κατά τους οποίους στρέφεται η αίτηση, την άδεια να μπορούν να ζητούν πληροφορίες από οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα για τους καταθετικούς λογαριασμούς του, αλλά και τυχόν άλλες οφειλές που ενδεχομένως υπάρχουν. Τα στοιχεία αυτά πηγαίνουν πίσω κατά μία 5ετία πριν την αίτηση και η παροχή άδειας σταματάει όταν συζητηθεί η αίτηση (όταν γίνει η εκουσία – το τελικό δικαστήριο του Νόμου Κατσέλη). Προσοχή! Για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν τις 14/6/18, η άδεια αυτή παρέχεται αυτεπάγγελτα μετά τις 14 Σεπτεμβρίου 2018. Ως τότε τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να προβαίνουν σε αναζήτηση πληροφοριών.

(β) Η έκπτωση από το Νόμο Κατσέλη του οφειλέτη δεν επέρχεται με αίτηση ανάκλησης όπως ίσχυε ως τώρα. Όταν ο οφειλέτης καθυστερήσει πάνω από 3 μήνες τις δόσεις του, τότε η τράπεζα έχει δικαίωμα να στείλει εξώδικη όχληση στην οποία επισημαίνει την εν λόγω παράβαση. Αν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει μέσα σε 30 ημέρες, τότε κηρύσσεται έκπτωτος από το Νόμο, αν ο πιστωτής που έστειλε το εξώδικο κοινοποιήσει και στους υπόλοιπους πιστωτές την εν λόγω παράβαση.

(γ) Δεν μπορεί ο οφειλέτης να καταθέσει νέα αίτηση αν η προηγούμενη απορρίφθηκε λόγω δόλου.

(δ) Ο κληρονόμος κατοικίας θανόντος οφειλέτη, ο οποίος ήταν στη διαδικασία του Νόμου, μπορεί να συνεχίσει να προστατεύει την ίδια κατοικία και να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποπληρωμής που θα του ορίσει το δικαστήριο με δική του ξεχωριστή αίτηση.

(ε) Η έκθεση εκτίμησης του πιστοποιημένου εκτιμητή, ούτως ή άλλως ίσχυε. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι ο αιτών μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να διορίσει δικό του, που όμως πάλι τον επιβαρύνεται ο οφειλέτης.

(στ) Αιτήσεις για τις οποίες η τελική δικάσιμος έχει ματαιωθεί, θα πρέπει ως 14 Σεπτεμβρίου 2018, να γίνει ο επαναπροσδιορισμός της δικασίμου με επιμέλεια του αιτούντα.

Οι τράπεζες ως το τέλος του 2021 πρέπει να μειώσουν στα 35-40 δισ. ευρώ το ύψος των προβληματικών δανείων, από τα περίπου 90 δισ. που είναι σήμερα.
Έτσι αποφάσισαν οι Τραπεζίτες εντός και εκτός Ελλάδος. !!!
Tόν Σεπτεμβρίο του 2018, οι τράπεζες κατέθεσαν στον SSM, όπως είχαν υποχρέωση, τα αναθεωρημένα πλάνα για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Βάσει των αναθεωρημένων στόχων για το 2019 και των νέων στόχων για την περίοδο 2020-2021 και με βασικά όπλα τις πωλήσεις δανείων και τους πλειστηριασμούς, και δεσμεύτηκαν ότι θα απαλλαγούν από περίπου 50 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Η απομόχλευση αυτή, των χαρτοφυλακίων τους επηρεάζει δραματικά τα κεφάλαιά τους, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο της (βέβαιης πλέον) 4ης ανακεφαλαιοποίησης στο α’ εξάμηνο του 2019.
Με τις πόρτες των αγορών κλειστές (γιατί άραγε ???), τα έσοδά τους σε πίεση, την πιθανή απομόχλευση των χαρτοφυλακίων τους να θέτει σε αμφιβολία την κεφαλαιακή επάρκειά τους και τα αδύναμα αποτελέσματα χρήσης, τα ξένα χαρτοφυλάκια ξεπουλάνε τις τραπεζικές μετοχές τους. Οι τραπεζίτες ως το τέλος του 2021 πρέπει να μειώσουν στα 35-40 δισ. ευρώ το ύψος των “προβληματικών” δανείων (άραγε ποιοί τα χορηγήσαν αυτά τα προβληματικά δάνεια και με ποιά κριτήρια ?), από τα περίπου 90 δισ. που είναι σήμερα.
Δυστυχώς πάλι θα την πληρώσει ο κοσμάκης. Δέν τον προστατεύει τίποτα και κανένας, ειδικά αυτό το εθελόδουλο πολιτικό προσωπικό, Αριστεροί, Δεξιοί και τα κοπρόσκυλά τους.
Δυστυχώς δέν αντιστέκεται ουδείς, σε αυτήν την αδικία, την λεηλασία, το πλιάτσικο στην τσέπη και στο σπίτι του Έλληνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο13-02-2019
Επόμενο άρθροΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here